Blog

Babaváró feltételek: házasságkötés gyorsan? Lehetséges ez?

2024-08-15
Az egyik legelső – és talán legkönnyebben teljesíthető – Babaváró feltétel a házasságkötés. Ha a döntés megszületett, a leánykérés megtörtént és semmi törvényi akadály nincs, akkor a házasság megköthető. De tényleg ennyire egyszerű lenne a dolog? És ha egyszerű, akkor gyors is? Mi van, ha már úton a baba? Ezeknek jártunk utána cikkünkben.

A Babaváró hitelt 2019 nyara óta lehet igényelni, népszerűsége továbbra is töretlen, hiszen egy kamatmentes, szabadon felhasználható, ingatlanfedezet nélküli, akár 11 milliós kölcsönről beszélünk. Ahogy a konstrukció neve is mutatja, a Babaváró támogatás a gyermekvállalás ösztönzése céljából jött létre, így már szinte senkinek sem meglepetés, hogy a kedvezmények köre úgy bővül, ahogyan a család, vagyis minél több baba születik, annál több kedvezményt vehetünk igénybe. Így fordulhat elő, hogy például három gyermek vállalásával (és jó időzítéssel) a kamatmentes hitel után egyetlen forintot sem kell visszafizetni.
 

Házasságkötés – a Babaváró támogatás alapfeltétele

 

Gondolhatnánk, hogy a házasság megkötése, vagyis legalább a polgári esküvő megtartása a legkönnyebb, hiszen akár mindenféle hatalmas családi dínom-dánom nélkül csak össze kell házasodni. Ez így is van, de van néhány dolog, ami miatt nem megy a dolog egyik napról a másikra. Például itt van rögtön a 30 napos „kötelező” törvényi várakozási idő…

 

A szándék bejelentése

 

Vagyis, először is legalább 30 nappal előre be kell jelenteni a házasságkötési szándékot a település anyakönyvvezetőjénél, amiről jegyzőkönyv készül (ez akár hosszabb ideig is eltarthat, ha munkaszüneti napok közeledtével, a nyári időszakban vagy a karácsony, szilveszter környéki ünnepek miatt lassul az ügyintézés).

 

Lehet gyorsítani a folyamatot?

 

A 30 napos törvényi várakozási idő az anyakönyvvezető előtt tett nyilatkozattal veszi kezdetét, azonban a jegyző kérésre, indokolt esetben a 30 napos határidő alól felmentést adhat. Tökéletes indoklás lehet például az, ha az újdonsült feleség várandós, ebben az esetben jellemzően könnyedén rövidíthető a „kötelező” várakozás.

 

Készülj fel előre és gyűjts össze mindent, amire szükség lesz:

 

Sokan azt hiszik, hogy csak a hivatalos lakóhely szerinti hivatalban lehet kérni a házasságkötést, de ez nincs így. Az igényt bármelyik anyakönyvi hivatalban bejelenthetitek az ország bármelyik pontján, a lakhelyetektől teljesen függetlenül. Ez természetesen már önmagában jelentős időt spórolhat.

 

A kiszemelt anyakönyvi hivatalban előre kérhettek időpontot, így is meg lehet úszni a várakozást, vagy ha a preferált intézményben nincs olyan hamar időpont, ahogy szeretnétek, érdeklődhettek másik környező településeken is. Mielőtt elindulnátok, érdemes ellenőrizni az ügyintézéshez szükséges iratok érvényességét, ezzel is komoly időveszteség és kalamajkák kerülhetők el.

 

A polgári esküvő bejelentéséhez mindketten vigyétek magatokkal:

 

  • Személyi igazolványotokat (jogosítvány nem megfelelő)
     
  • Lakcímkártyátokat
     
  • Születési anyakönyvi kivonatotokat
     
  • Ha volt előző házasság, akkor az azt felbontó okiratokat is el fogják kérni
     
  • Ha valamelyikőtök özvegy, akkor a halotti anyakönyvi kivonatra is szükségetek lesz.
     
  • illetve a leendő tanúk személyi igazolványáról és lakcímkártyájáról készült másolatokat is vigyétek el magatokkal.
     

Szintén lehet gyorsabb az ügyintézés, ha már úgy mentek a helyszínre, hogy előre átbeszéltétek és eldöntöttétek azokat a kérdéseket, amelyekről nyilatkozni szükséges. Ilyen lehet például a névváltoztatással és a születendő gyermek vagy gyermekek vezetéknevével kapcsolatban is. Itt merül fel az is, ha szeretnétek gyorsabb eljárást, a jegyzőhöz intézendő kérés kapcsán is kaphattok felvilágosítást.

 

A megfelelő bankválasztás is gyorsíthatja a folyamatot

 

A Babaváró támogatás jogszabályi feltételei minden banknál azonosak, de a pénzintézetek hitelbírálati folyamata jelentősen különböző. Épp ezért könnyen előfordulhat, hogy az egyik banknál csak kevesebb hitelre lennénk jogosultak, vagy egyáltalán nem kaphatunk Babavárót, míg egy másiknál könnyen pályázhatunk a maximális összegre is. A bankok aktuális eljárásrendjével a Bankmonitor szakértői tisztában vannak, ezért is érdemes az igénylést szakértői tanácsadással indítani.

(forrás: bankmonitor.hu)

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Pénzügyi Tanácsadónk segít Önnek az ügyintézésben.
A SOMA INGATLAN- Otthonteremtés és Finanszírozás kiemelt és ingyenes szolgáltatása
 keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Önnek. Nem kell küzdenie a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk Ön helyett a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk.
Kényelmes, gyors, megbízható – válassza a SOMA INGATLAN-t.
Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapja meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemenne a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk.

Jogszabálymódosítás: üdülőre is felhasználható lesz a lakástakarék

2024-09-11

Ingatlanbefektetés: Milyen opciók közül választhatsz?

2024-09-06

Rekordot döntött júliusban a lakossági hitelezés

2024-09-03

Babaváró feltételek: házasságkötés gyorsan? Lehetséges ez?

2024-08-15

Csökentette a lakáshitelkamatait az OTP Bank

2024-08-09

Megjelent a tervezet: könnyebben kaphatunk Babavárót, CSOK Pluszt

2024-08-06

Mennyi a törlesztője augusztusban 20 millió Ft lakáshitelnek?

2024-08-02

Ősz elején módosíthatja a kormány a lakástámogatásokat

2024-08-01

Lakásvásárlók figyelem, megemelkedtek a földhivatali díjak

2024-07-31

Most vagy inkább később vegyek ingatlant? Mi várható a piacokon?

2024-07-30

Lakásvásárlás egyedülállóként, gyermek nélkül – Lehetetlen küldetés?

2024-07-22

Drágulnak a lakáshitelek, itt a kamatplafon vége – az OTP már lépett

2024-07-20

2024 első félévben több lakáshitelt vett fel a lakosság, mint 2023-ban egész évben

2024-07-19

Nyerő helyzetben van, aki most venne lakást. Tippek vevőknek és eladóknak!

2024-07-18

Történelmi csúcs: a CSOK Plusz húzza a lakáspiacot?

2024-07-17

Meghosszabbítják a gyermekvállalás határidejét a Babavárónál!

2024-07-08

Emelkednek a földhivatali ügyintézés díjai

2024-06-29

Mekkora hozamot lehet elérni a lakáskiadással? Lássuk a számokat!

2024-05-22

Novembertől életbe lépnek az új energiatanúsítvány szabályok – mutatjuk, mi változik

2023-10-31

Lakáshitel kamatplafon bevezetésére kérik a bankokat. Milyen hatása lehet ennek?

2023-10-04

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése