Blog

Csökentette a lakáshitelkamatait az OTP Bank

2024-08-09
Az elmúlt hetekben látott kamatemeléseket követően lehet meglepő, de az OTP Bank csökkentette lakáshitelének kamatát. Egy 20 millió forintos kölcsönön 20 év alatt akár 1 millió forintot spórolhat az, aki kivárt a hiteligényléssel.

Forrong a hitelpiac, folyamatosan változtatják a bankok lakáshiteleik kamatát. Július végén az UniCredit Bank és a K&H Bank emelt a kamatokon. (Utóbbi pénzintézet a kamatokhoz nem nyúlt, de a feltételek átalakítása miatt egy átlagos ügyfél drágábban juthat hitelhez a pénzintézetnél.)
 

Ebből a kamatemelési folyamatból kilóg az OTP Bank legújabb döntése, a pénzintézet augusztus 8-án ugyanis csökkentette lakáshitelének kamatát. A pénzintézet az OTP 1X1 évnyerő Lakáshitelek normál, kedvezmény nélküli kamatát 7,74%-ról 7,49 százalékra csökkenti. Ez önmagában 25 bázispontos kamatvágást jelent.

 

Ráadásul a bank a különböző feltételekkel elérhető kedvezményeken is pozitívan változtatott. A bank augusztus 8-tól azok számára 0,5 százalékpont kamatkedvezményt biztosít, akik legalább havi 1,3 millió forint jövedelem-átutalást tudnak vállalni. Ez a kedvezmény korábban 40 bázispont volt.
 

Összességében 1 millió forint megtakarítást jelent ez a változás

 

Ez a két tétel összességében 0,35 százalékpont kamatcsökkentést eredményez. De mégis milyen hatása lehet ennek az intézkedésnek? Nézzük meg ezt egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású lakáshitel esetében. Az adós havi 1,3 millió forint nettó jövedelemmel rendelkezik.

 

Ilyen feltételekkel augusztus 8. előtt a banknál 7,34%-os kamat mellett kaphatott hitelt az érdeklődő, a THM értéke 7,79%. Az induló csak kamatot tartalmazó törlesztő 124 032 forint, ami a tőkefizetés megkezdésétől, a második évtől 164 116 forintra emelkedne. A két évtized alatt összességében 38 906 878 forintot kell visszafizetni a hitelre.

 

Jelenleg ugyanezen hitel már 6,99%-os kamat mellett elérhető a banknál, a THM értéke 7,40%. Az induló csak kamatot tartalmazó törlesztő 118 118 forint, ami a tőkefizetés megkezdésétől, a második évtől 159 872 forintra emelkedne. A két évtized alatt összességében 37 868 161 forintot kell visszafizetni a hitelre.

 

A változás miatt egy új hiteligénylő 1 millió forintot megtakaríthat.

 

Más kedvezményeit is módosította az OTP Bank

 

A korábban említettek mellett még más kedvezményeit is módosította a hitelintézet.

 

  • A zöld lakáscélokhoz kapcsolódó kamatkedvezményt is megduplázta a bank: 25 bázispontról 50 bázispontra növekszik ez a kedvezmény. Vagyis az energiatakarékos, „zöld” céloknak megfelelő ingatlanok finanszírozása is olcsóbb lett.
     
  • A pénzintézet emellett az OTP Prémium Next, vagy privát banki szerződéssel rendelkező ügyfeleinek biztosított kedvezményt is megnöveli a korábbi 30 bázispontról 50 bázispontra.
     
  • Emellett bevezetésre kerül egy új kedvezmény azon ügyfelek számára, akik a piaci lakáshitel mellé CSOK Pluszt is igényelnének. Ezen ügyfelek a piaci hitelük kamatából 0,5 százalékpontos kedvezményt kaphatnak. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a kedvezmény nem jár az OTP 1×1 Lakáshitel választása esetén.
     

► Fontos

Összegezve a bank a kiemelt ügyfelei számára érdemben növelte az elérhető kedvezmények körét és mértékét. De a standard, átlagos ügyfelek is olcsóbban kaphatnak lakáshitelt a banktól.

 

Többen kamatot emeltek, akkor hogy jött ez a csökkenés?
 

Az elmúlt hónapok trendje után nagyon is meglepő lehet az OTP döntése. De gondoljunk bele, hogy az önkéntes THM plafon kivezetését követően az OTP volt az egyik első bank, amelyik érdemben megemelte a kamatokat. Vagyis egy magasabb kamatszintről érkezett ez a csökkentés.
 

Azt is hozzá kell tenni, hogy az elmúlt hónapban a hitelezés banki költségeit jól tükröző pénzpiaci hozamok – legyen szó az állampapírhozamokról, vagy épp a BIRS mutatóról – érdemben csökkentek. Ez pedig teret adott a kamatcsökkentésre azon pénzintézeteknél, ahol korábban már érdemi kamatemelés volt. Sajnos azoknál a bankoknál nem várhatunk kamatcsökkentést, amelyek nem emelték meg a kamatokat az elmúlt hónapokban.

 

Érdemes összehasonlítani az egyes banki ajánlatokat, ugyanis a kamatcsökkenés ellenére még mindig találhatunk olyan ajánlatot, amely kedvezőbb az OTP Bankénál.
(forrás: bankmonitor.hu)

 

Ha Ön ingatlanvásárlást tervez, és a finanszírozás egy részét hitelből kívánja fedezni, javasoljuk, hogy keresse Hitelszakértőnket, akinek segítségével megtalálhatja az Ön számára legkedvezőbb konstrukciót.
 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Pénzügyi Tanácsadónk segít Önnek az ügyintézésben.
A SOMA INGATLAN- Otthonteremtés és Finanszírozás kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Önnek. Nem kell küzdenie a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk Ön helyett a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk.
Kényelmes, gyors, megbízható – válassza a SOMA INGATLAN-t.
Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapja meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemenne a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk.

Jogszabálymódosítás: üdülőre is felhasználható lesz a lakástakarék

2024-09-11

Ingatlanbefektetés: Milyen opciók közül választhatsz?

2024-09-06

Rekordot döntött júliusban a lakossági hitelezés

2024-09-03

Babaváró feltételek: házasságkötés gyorsan? Lehetséges ez?

2024-08-15

Csökentette a lakáshitelkamatait az OTP Bank

2024-08-09

Megjelent a tervezet: könnyebben kaphatunk Babavárót, CSOK Pluszt

2024-08-06

Mennyi a törlesztője augusztusban 20 millió Ft lakáshitelnek?

2024-08-02

Ősz elején módosíthatja a kormány a lakástámogatásokat

2024-08-01

Lakásvásárlók figyelem, megemelkedtek a földhivatali díjak

2024-07-31

Most vagy inkább később vegyek ingatlant? Mi várható a piacokon?

2024-07-30

Lakásvásárlás egyedülállóként, gyermek nélkül – Lehetetlen küldetés?

2024-07-22

Drágulnak a lakáshitelek, itt a kamatplafon vége – az OTP már lépett

2024-07-20

2024 első félévben több lakáshitelt vett fel a lakosság, mint 2023-ban egész évben

2024-07-19

Nyerő helyzetben van, aki most venne lakást. Tippek vevőknek és eladóknak!

2024-07-18

Történelmi csúcs: a CSOK Plusz húzza a lakáspiacot?

2024-07-17

Meghosszabbítják a gyermekvállalás határidejét a Babavárónál!

2024-07-08

Emelkednek a földhivatali ügyintézés díjai

2024-06-29

Mekkora hozamot lehet elérni a lakáskiadással? Lássuk a számokat!

2024-05-22

Novembertől életbe lépnek az új energiatanúsítvány szabályok – mutatjuk, mi változik

2023-10-31

Lakáshitel kamatplafon bevezetésére kérik a bankokat. Milyen hatása lehet ennek?

2023-10-04

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése